Munchen este capitala statului federal german Bavaria. Traditiile culturale si culinare isi au locul aici. In Bavaria sunt create minunatele masini BMW. Aici este locul de nastere al berii si al carnatilor bavarezi. Munchen este un oraa modern, cu o populatie mica, dar cu un numar mare de muzee, expozitii, parcuri si centre culturale. In oras exista multe monumente arhitecturale pastrate. Unele muzee au mai mult de cinci secole de istorie. Aici sunt adunate colectii remarcabile de picturi si artefacte ale civilizatiilor antice.

Munchen este o asezare celtica antica, care a fost ulterior cucerita de Imperiul Roman. Romanii au construit o provincie in acest loc. Dupa caderea Imperiului Roman, aceste tinuturi au fost cucerite de bavarezi. Ei au fondat actualul stat federal din Germania – Bavaria.
Initial, orasul, in forma sa actuala, a fost construit de ducii Agilofinger si de contele Boniface sub forma unei dieceze pentru infiintarea si mentinerea traditiilor crestine. In anul 746, a fost ridicata o manastire numita Munichen. Aceasta a fost punctul de plecare in dezvoltarea si extinderea orasului. Chiar si astazi, mii de ani mai tarziu, emblema acestui oras german este un tanar calugar.
Oficial, fondatorul orasului este Heinrich der Löwe, reprezentant al dinastiei Velf duce de Saxonia. Sub protectia lui, ducatul bavarez a ajuns in 1156. Dar deja in 1180, asezarea a trecut sub jurisdictia Wittelsbachs. Ludovic al IV-lea de Bavaria ulterior a ridicat o cetate si castelul Alter-Hof pe teritoriul orasului. Acest eveniment a servit drept ocazie ca Munchen sa devină resedinta dinastiei ducilor. Curand dupa aceea, orasul si-a asumat responsabilitatile capitalei Bavareze.
Wittelsbachs vor domina in München pana in 1918. De-a lungul timpului orasul sub obladuirea dinastiei a evoluat si a crescut intr-un ritm rapid. Ducii au facut multe pentru intarirea si apararea sa. Pana in prezent, exista fragmente ale zidului orasului, construit de Ludovic al IV-lea de Bavaria. Un alt reprezentant al dinastiei a construit in secolul al XV-lea biserica Fecioarei Maria. Aceasta a fost o noua etapa in construirea orasului. Astazi, acest templu este unul dintre simbolurile orasului München.

Secolul al XVI-lea a fost marcat de inflorirea orasului. In acea perioada au fost construite numeroase cladiri magnifice, care sunt inca monumente ale arhitecturii medievale. In acea perioada, Munchenul a fost punctul central de referinta pentru dezvoltarea si raspandirea crestinismului catolic german. Dar au existat unele probleme. In istoria orasului München, exista cateva pagini negre. Una dintre ele – un razboi devastator si sangeros de 13 ani, ca urmare a caruia orasul s-a aflat sub ocupatia regelui suedez. Acest eveniment a fost marcat prin coloana stabilita de Maximilian in centrul pietei numita Marienplatz.
In secolul al XVII-lea, orasul München s-a imbogatit cu cladiri baroce. Acest lucru a fost promovat de alti reprezentanti ai dinastiei Wittelsbach. Printre acestia se numara si Ferdinand-Maria, care a supravegheat personal constructia unor astfel de monumente precum castelul Schleissheim si biserica Theatintsy.
Domnia lui Louis I este epoca revitalizarii si dezvoltarii mestesugurilor de arta. El dorea ca Munchenul sa fie privit drept un oras foarte artistic, cum ar fi Atena. La inceputul secolului al XVIII-lea, in cadrul acestei expeditii guvernamentale a fost construita Glipoteka. In aceasta constructie trebuia sa fie pastrate ramasitele bucatilor din templul lui Zeus. Aceasta structura a fost construita de triburile Egin.
Multi artisti si sculptori din intreaga Europa si Orientul Mijlociu au fost invitati sa lucreze la proiectul noului muzeu. Acesta a fost inceputul unei alte constructii colosale – Munchen Pinakothek.

In acelasi milostiv pentru oras secolul al XVIII-lea, au fost stabilite si radacinile celebrului festivalul Oktoberfest. Inceputul sarbatorii a fost nunta magnifica a regelui, care a fost sarbatorita in fata portilor orasului, cu participarea a tuturor cetatenilor. Oamenii au decis ca ar fi frumos sa organizeze astfel de sarbatori anual. De atunci Oktoberfest a devenit o traditie placuta.

Una dintre cele mai vizitate institutii culturale din München este Muzeul National din Bavaria. Exista o multime de exponate legate de teme religioase. Printre ele se pot vedea altare medievale, grupuri de sculpturi, statui. Aici puteti vedea cu ochii vostri situatia castelelor si a obiectelor din interiorul unor epoci diferite. Infiintarea muzeului dateaza din 1855. Fondatorul ei a fost conducatorul Bavariei Maximilian al II-lea.
Vechiul Pinakothek este un loc favorit pentru turistii din Munchen. Muzeul este situat intr-o cladire destul de sumbra, construita in stilul Renasterii medievale. Aici puteti gasi mai mult de noua mii de poze cu diferite epoci. Printre acestea sunt mostre de arta primitiva, dar si tabouri magnifice a maestrilor eminenti. Anume aici, in vechea pinacota, se pastreaza faimoasa pictura a lui Leonardo da Vinci, “Madonna and Child”. Pentru amatorii creatiilor artistilor germani, sunt proiectate sali tematice, unde sunt reprezentate panzele lui Rubens, Altdorfer, Cranach si multi alti maestri.
Noul Pinakothek a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea sub conducerea domnitorului Ludovic al Bavariei. Cu toate acestea, cladirea a fost complet distrusa de bombardamente in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Din nou, noul Pinakothek a fost deschis dupa restaurarea din 1981. Constructia noului Pinakothek a fost realizata sub indrumarea arhitectului german Alexander Branska.

Astazi, acest muzeu prezinta in atentia turistilor 22 de sali de expozitie si zece birouri special echipate. In acestea sunt expozitii, inclusiv aproximativ cinci sute de tablouri diferite si grupuri de sculpturi. In cea mai mare parte, lucrarea expresionistilor din perioada romantica este larg prezentata aici. Muzeul este mandru de astfel de capodopere ca panzele lui Monet, Degas si Van Gogh.
Galeria de Arta Contemporana a adunat in depozitele sale si expune obiecte de arta create in perioada istoriei moderne. Adica secolul al XX-lea si zilele noastre. Costul biletelor de intrare la diferite muzee din München variaza intre 1 si 10 euro. Pretul acestora depinde de timpul anului si de ziua saptamanii. Orarul de functionare pentru toate institutiile culturale este standard de la zece dimineata pana la optsprezece seara. Lunea este in mod traditional zi libera.

Atunci cand cumpara un bilet bavarez cu discount special, turistii care viziteaza Bavaria pot economisi pana la 50% din tariful transportului urban si suburban. In acelasi timp, acest tip de bilet le permite sa primeasca o reducere suplimentara atunci cand cumpara bilete de intrare la muzee pana la 10%.
Un bilet bavarez poate fi folosit fie de o persoana, fie de un grup de calatori. Cand cumparati, trebuie sa va concentrati asupra numarului de persoane care calatoresc in compania dvs. In timpul valabilitatii biletului, il puteti folosi de nenumarate ori. Cu toate acestea, durata sa este limitata. In zilele obisnuite, un bilet de bavarez poate fi folosit de la noua dimineata pana la trei dimineata a zilei următoare. In zilele de sarbatoare, perioada de valabilitate incepe la zero ore si se termina ca in zilele lucratoare. In vanzare exista bilete bavareze speciale, pentru grup si familie. Pentru cei carora le place sa calatorească seara si noaptea, un bilet bavarez cu durata de valabilitate de la ora 18 si pana la ora 6 dimineata a doua zi.
Tineti cont ca biletul bavarez ofera dreptul de a calatori in clasa econom a trenurilor, metroului, autobuzelor, tramvaielor suburbane. Ele pot fi cumparate in orice birou de bilete de cale ferata sau agentii specializate.

Vedere din Munchen

Vedere din Munchen