Salariile medii si minime din Germania, impozitele si cele mai bine platite profesii. VInvatati limba germana pentru a merge la munca in Germania, atunci cititi informatiile utile din acest articol!

Despre salariu
Salariul mediu net (cu alte cuvinte, plata dupa deducerea impozitelor) al unui german mediu la inceputul anului 2018 este de 2200 €.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2017, salariul mediu net conform legii (Mindestlohngesetz (BGBl. I S. 1348)) este de 8,84 € (inainte de impozitare) pentru o ora de lucru.

Acest tarif poate creste in funcție de domeniul de aplicare, de exemplu, unii experti in industria constructiilor se pot astepta la un tarif de 14,70 € pe ora.
Reese ca toti cei care lucreaza in Germania, cu exceptia cazurilor de acord prealabil, sunt protejati de lege si pot conta pe rata minima legala.

Datele platilor sunt, de asemenea, reglementate: salariatul obligatoriu trebuie sa-si primeasca salaraiul pana in prima zi a lunii urmatoare. Localitatea, nivelul de calificare al unui angajat, dimensiunea firmei, ramura industriei si alti factori influenteaza destul de mult salariul mediu lunar, care nu este stabilit prin lege.

FACT: Salariul mediu din 2018 – 2200 €, cel mai mic este la Essen (1500 €), cel mai mai mare in München (2623 €).

Cu privire la particularitatile pietei muncii
De obicei, munca presupune schimburi de 8 ore si o saptamana de lucru de cinci zile, dar conceptul de prelucrare poate fi prezent si poate afecta valoarea salariilor.
Este clar ca cu cat este mai mare intreprinderea, cu atat este mai mare salariul unui specialist acolo. In medie, diferenta poate fi de la 10% la 40%.

Angajatii cu mai multe studii au salari mai mari. La salarii mai mari se pot astepta si titularii de diplome academice.
Aici este de remarcat faptul ca nivelul de educatie adesea influenteaza pozitia ocupata.
De exemplu, managerii de mijloc primesc in medie aproximativ 56.000 de euro brut pe an.

FACT: Unul dintre cele mai mari salarii medii ale medicilor calificati, este de aproximativ 84.000 de euro brut pe an.

Impozitele
In Germania, a fost adoptata o scara progresiva de impozitare. Factorii care afecteaza valoarea ratei de impozitare sunt mai multi si pentru a calcula salariul dvs. net, puteti utiliza calculatorul nostru de salarizare (Gehaltsrechner) de mai jos.

Costul vietii in Germania
La calcularea salariului, este de asemenea necesar sa se ia in considerare costurile, de exemplu, in orasele si landurile cu un salariu mai mare, pretul chiriei locuintelor va fi de asemenea mai mare.
Daca am face un calcul mediu pentru Germania, atunci costurile lunare aproximative pentru 2 persoane ar fi dupa cum urmeaza:
chirie apartament cu un dormitor si camera de zi  – 650 €
hrana pentru doua persoane – 600 €
utilitati – 90 €
internet – 30 €
telefon (mobil) – 60 €
abonamentul sau asigurare auto (in functie de regiune)
taxa anuala – 150 €
total – de la 1580 € pe luna

FACT: Dorinta de a lucra in Germania este unul dintre principalele motive pentru a invata limba germana
Cum sa obtineai o crestere a salariala?
In Germania, angajatul, de obicei, din proprie initiativa, porneste o conversatie atat de dificila cu seful, dar seful este deja pregatiti pentru discutie. Editia Spiegel, de exemplu, sfatuieste sa respectati anumite reguli atunci cand vorbiti cu managerul:
-Luati initiativa in propriile dvs. maini si, fara ezitare, incepeti o conversatie despre cresterea salariului.
– Sa aveti o propunere justificata pentru marire de salariu (adica sa fiti capabili sa justifice cresterea prin calificari si cunostinte).
– De obicei, in functie de succesul angajatului salariul poate fi marit odata pe an sau la un an si jumatate (adica, nu este necesar sa inceapeti o conversatie la fiecare sase luni).
– Decizie de majorare a salariului poate fi influentata pozitiv de pozitia activa a reclamantului, de loialitatea fata de angajator.
FACT: In medie, barbatii din Germania castiga cu 600 de euro mai mult decat femeile (atunci cand lucreaza in pozitii comparabile)

Unde este mai bine sa lucrati?
Germania este o tara mare, are 16 teritorii federale (landuri), dar nivelul venitului mediu in tara variaza considerabil. Potrivit statisticilor, tarifele depind in mare masura de prosperitatea terenului federal, diferenta poate ajunge la aproape 40%.

Cel mai mare salariu din Hessen (110% din salariul mediu din Germania), Baden-Württemberg, Bavaria.

Mai departe in ordinea descrescatoare sunt Hamburg, Nordrain Westphalen, Renania-Palatinat.

Nivelul cel mai scazut al salariilor sunt in Turingen, Brandenburg, Saxonia, Mecklenburg-Pomerania de Vest si Saxonia-Anhalt (76,74% din salariul mediu german).

Se pare ca pentru mai multe venituri trebuie de mers in regiunile sudice, dar in regiunile din fosta Germanie de Est (asa-numitul noile pamanturi) salariile sunt mult mai mici.

In ce functie ar trebui sa lucrati mai bine?
Profesia este criteriul decisiv in evaluarea nivelului salariilor in Germania.
Principalele industrii la inceputul anului 2018 sunt urmatoarele (salariul mediu anual este indicat, fara deducerea taxelor):
Chimie si Rafinare – 68 214 €
Farmacie – 67 675 €
Aviaprom – 67 578 €
Organizatii de credit – 67 401 €
Telecomunicatii – 66 600 €
Inginerie mecanica – 66 105 €
Medicina – 65 292 €
Energetica – 64 808 €

ATENTIE! In lista sunt prezentate salariile medii. Aceasta inseamna ca, de exemplu, un tehnician in domeniul rafinariei petrolului va primi mai putin, iar un manager de varf cu inalta calificare – cu mult mai mult.

Potrivit raportului Deutsche Welle in Germania, in urmatorii cativa ani va fi cea mai mare cerere a unor astfel de profesii (salariul mediu anual este indicat, fara deducerea taxelor):
Specialisti calificati in industria aviatiei (dispeceri, piloti) – 67 558 €
Programatori – 67 083 €
Angajati in domeniul asigurarilor – 64 436 €
De asemenea, inginerii, designerii tehnici, managerii de vanzari vor fi foarte apreciati.

Salariile din Germania: impozite

Salariile din Germania: impozite