Daca tot reprezentam o parte din romanii din Munchen, hai sa discutam si depsre subiecte mai putin avute in vedere de alte site-uri, cum ar fi stirile locale. Acum putin timp a fost descoperita o comoara in orasul Munchen, este vorba despre tablourile ce au fost gasite in locuinţa unui locuitor din Munchen si care au fost evaluate la nici mai mult nici mai putin decat un miliard de euro. Germanul de peste 80 de ani se numeste Cornelius Gurlitt si detine peste 1400 de opere de arta, in marea lor majoritate tablouri.

Problema care se pune acum este restituirea operelor de arta urmasilor de drept ale acestora, pentru ca pentru cei care nu stiu, operele de arta au fost luate sau uneori cumparate pe cativa banuti de la evreii exterminati in timpul celuide-al Doilea Razboi Mondial. Daca nu se va face dreptate rapid, credibilitatea Germaniei ca avea mult de suferit, mai ales ca Cornelius Gurlitt a cerut sa-i fie lasate macar cat mai are de trait!

Momentan in afara de problema morala mai avem si una legislativa, in Germania exista o lege care prevede ca dupa ce au trecut 30 de ani fara ca proprietatea unei opere de artasa fie contestata, furtul se prescrie. Cam aiurea legea, avand in vedere ca inca mai sunt in viata nazisti ce au furat opere de arta, chiar ale unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso sau Henri Matisse.

Problema Holocaustului se pare ca nu a fost inca rezolvata, desi o gramada de rusi traiesc azi in Germania tocmai datorita faptului ca au fost acceptati fara prea multe cercetari.

Cornelius Gurlitt