De la inceputul lui septembrie in München au fost organizate proteste de strada pentru stoparea proiectului minier din Rosia Montana.

DSCF3562Protestele au continuat saptamanal in diverse locatii centrale ale orasului ( Sendlinger Tor, Rinderplatz, Odeonplatz, Marienplatz). In functie de situatia proiectului ( care era destul de schimbatoare) si de vremea de afara, la protest se adunau intre 10 si 70 de participanti. Mai trebuie mentionat ca la proteste participau si romani din Nürnberg, Augsburg, Salzburg etc.

dario_1DecPentru a afla ceea ce gandesc cei care s-au implicat in discutiile despre acest proiect, am alcatuit un set de intrebari la care participantii au raspuns.

Intrebarile:

1)      Cum si cand ati auzit de Rosia Montana?

2)      Ce v-a determinat sa va alaturati protestelor de strada?

3)      Credeti ca aceste proteste au avut efect? Vor mai avea vreo urmare?

4)      Au existat in Munchen incercari din partea unor grupuri politice de a atrage de partea lor unii protestatari. Sunteti de acord cu delimitarea de orice grup politic?

5)      Credeti ca exista vreo alternativa politica viabila pentru Romania?

6)      La inceput s-a evitat a se lupta pe mai multe fronturi (Rosia Montana, gazele de sist, legea amnistierii). Credeti ca lupta pe mai multe fronturi este benefica pentru tara?

7)      Cum credeti ca s-ar putea creste rezultatele protestelor? (organizarea in ONG-uri, forumuri sau grupuri pe Facebook de informare, …)

8)      Domnul ministru Ponta a enuntat teoria “drobului de sare” a unora, cand vine vorba de Marile Proiecte. Merita sa avem o tara mai “bogata”, sau una mai “curata”?

9)      Cum va informati despre evenimentele din Romania? (TV, presa centrala, presa independenta, …)

10)   Formulati singuri o intrebare si raspundeti.

11) Alte comentarii

si raspunsurile:

CarmenPhoto

Ioana – psiholog

1) Din Facebook, de la prieteni care au participat anii trecuti la FanFest. Acut a devenit pentru mine pe data de 29 August 2013.

2) Potentialul distructiv ecologic din Romania si, implicit, Europa.

3) Da, cred ca au avut efect si da, cred ca efectele protestelor se vor observa atat pe termen scurt, cat si lung.

4)  Ma abtin, deoarece este utopic sa consider ca tema protectiei mediului se poate delimita de sfera politica, din pacate.

5) Da, cred ca exista. Personal, iau in considerare doua variante: a) monarhia constitutionala si b) grupare de persoane si personaje selectate pe baza competentelor personale si a integritatii morale dovedite de-a lungul timpului (persoane care probabil ca au stat si inca mai stau “in umbra”, datorita lipsei de incredere/speranta ca Romania se poate schimba in bine).

6) Nu, nu cred ca este benefica imaginii Romaniei in exterior; din pacate, toate aceste teme sunt simultan “fierbinti” si nu avem la dispozitie timpul fizic necesar confruntarii cu ele pe rand, una dupa cealalta.

7) Vrei sa spui “cresterea participarii la proteste”? Prin asumarea rolului de “lider”, care sa se priceapa sa motiveze, sa incurajeze/stimuleze initiative si oameni, sa observe/laude eforturile celorlalti, pe principiul: “democratia este minunata, dar cine ia decizia finala? cine isi asuma responsabilitatea? dar esecul? etc”.

8) Nu am luat cunostinta cu toate afirmatiile lui Ponta, insa cred ca avem nevoie si putem sa apartinem unei viitoare Romanii atat mai “bogate”, cat si mai “curate”.

9) postari pe FB ale prietenilor, care pun la dispozitie o larga paleta de surse informationale, TV si presa centrala/independenta: putin, precum si cautarile mele prin internet.

10) Ce sunt dispusa sa fac pentru tara mea?

= la demonstratiile trecute din München si la care am participat: achizitionare de materiale si confectionat pancarte, convins prieteni sa participe, trimitere de mail-uri “instigatoare” cu riscul de a deveni antipatica, sa fac propaganda silentioasa purtand tricoul inscriptionat cu “Rettet Rosia Montana” pe la diverse manifestari culturale;

= la demonstratiile din Bucuresti: sa particip;

= in viitor: orice mi se va cere sau voi fi solicitata sa fac, in masura competentelor si resurselor mele.

11) Alte comentarii.

———————————————————————————-

C. G.

1) In 2013, in Munchen.

2) Este normal ca sa fim uniti, solidari si impotriva unor acte / actiuni  ce privesc  propriului popor si propria tara.

3) Da, cu siguranta au avut efect ,  categoria de populatie care  a protestat este aceea a  tinerilor, a  oamenilor educati , informati  ; o lume intreaga a auzit despre proteste  , o lume intreaga a reactionat la actiunile periculoase  declansate de ,,Politicul ” care a actionat   fara a consulta  populatia tarii  sa  fara ca aceasta sa fie in cunostinta de cauza,  S-au luat hotarari nedemocratice impotriva sanatatii si viitorului curat  ale unei tari  si ale unei natiuni. Nu s-au evaluat consecintele pe termen mediu si lung . Protestatarii sunt mai bine informati decat cei care au luat hotararile, Protestatarii au dovedit calitati, resurse , energii si cunostinte care au rasturnat poate  planurile altor actiuni similare si i-au surprins pe politicieni!

Sper ca vor avea urmari pozitive. Ne-am solidarizat , ne-am informat corect  si am informat la randul nostru  pe cat mai multi , efectul bugarelui de zapada isi urmeaza cursul . Curajul , in special al tinerilor a  dat nastere la atitudini demne de respect  si reflectie !Romania a fost privita altfel in lume! Romanii insisi , oriunde  sunt ,  au privit-o cu mai multa pretuire si respect !

4) Chiar daca au existat astfel de tentative , la urma urmei fiecare este matur si inclina sau declina anumite atitudini , apartenente , este vorba de democratie . Fiecare poate avea o opinie, o afinitate , poate lua hotari in ceea ce-l priveste ,etc .

Daca intrebarea este generala , cuvantul delimitare nu poate fi absolut decat teoretic . Daca insa este vorba de o anumita situatie, cum este cea de fata legata  de interesul national ,  cu cat mai multe forte unite la un anumit moment  pentru acelasi tel, cu atat mai bine . Intrebarile  sunt  cum? cat ?, de ce? , pina unde ?, cine? , etc . Tara este una singura, este vorba un singur popor, de viitorul si sanatatea unei natiuni  ,  despre amenintarea acestora este vorba. Politicul este legat de acestea , ar trebui sa fie legat  de acestea , mai corect spus!

5) Cred, ca mai mult ca oricand, in contexul global  si in stricta legatura cu fenomenele care sunt consecintele demonstrate stiintific ca fiind  interventii umane  negative asupra mediului ,  in  necesitatea unei alternative ecologice puternice.

6) Parerea mea este ca s-a gresit  luptandu-se pe mai multe fronturi din simplul motiv ca, Romania este una  singura  si  se confrunta cu toate aceste probleme MAJORE. Daca in societatea civila romana  ar fi existat entitati, ong-uri /alte forme organizate legal si puternice,  cu specificul respectiv si /sau coalitii, uniuni /etc ,  interventiile pe domenii ar fi fost utile. In final insa,  este vorba de problemele unei tari ale unui popor , care intereseaza pe fiecare cetatean, consecintele  dezastroase fiind generale. Energiile disipate nu au acelasi efect ca o energie mare a solidaritatii!

7) Personal , cred ca specialistii trebuie sa-si spuna cuvantul , sa se impuna , sa demonstreze , sa argumenteze, sa se impuna calitate de specilaisti sau a institutiilor pe care le reprezinta . Desigur forumurile , grupurile de informare in toate judetele, formal sau informal sunt foarte utile. Actiunile din toate orasele lumii , cat de mici dar vizibile si mediatizate pot aduce un plus acelora din tara  si pot atrage simpatizanti care sa sustina anumite demersuri!

8) Romania poate fi mai curata din toate punctele de vedere si sub toate aspectele,  dar numarul  1 este curatenia  morala;  bogata este  si  a fost  intotdeauna . Din bogatia existenta bine gestionata , cu o legislatie care sa incurajeze  corect dezvoltarea fiecarui sector de activitate si fiecarei categorii in parte  , Romania poate deveni mai bogata, bunastarea si PIB-ul pot creste si acestea pot influenta pozitiv   viata tuturor!

,,Teoria’’, povestea cu  ,,Drobul de sare’’  , caduca  in acest caz,  este o teorie simplista adresata persoanelor fara educatie, cultura , fara informatiile necesare manifestarii unei atitudini  corecte , in scopul pur  al manipularii . Zeflemeaua, simplismul , ignoranta , superficialitatea  nu ar trebui sa caracterizeze nici clasa politica , nici populatia.

9) Selectie  riguroasa din presa centrala , dar si din presa mai putin cunoscuta, locala , acelasi lucru de la TV si  mult de pe FB. Si din presa straina uneori mai bine documentata.

11) Este momentul unei Romanii curate ‘’

————————————————————————————

Marcela

1. Din 2012, din concediile din Ardeal.

2. este de datoria fiecarui roman sa protesteze pt. tara lui

3. da, au avut efect. Prin aceste proteste au fost constientizati si abia asa multora li s-au deschis ochii ce porcarii fac cei de la putere.

4. nu trebuie admis nici un grup politic.

5. Monarhia, in rest nu prea vad care partid politic este nepatat ….

6. NU. Trebuie sa ne unim, lupta pe mai multe fronturi disperseaza atentia oamenilor.

7. Poate forumuri, pe plan local, apoi regional, unele exista. Forumul Transilvania ar trebui sa uneasca toate judetele transilvanene, acesta ar trebui sa coopereze cu forumul moldovean, etc.

8. Definitiv o tara mai curata. La ce ne foloseste o tara mai bogata daca o distrugem ???

9.Familia si presa independenta.

10. Citi romani sint in München si de ce vin asa de putini oameni la proteste? Sintem mii de romani. E trist dar generatie in virsta sint deja pensionari cu un fotoliu cald acasa si nu se misca. Generatiile mai tinere isi gasesc intotdeauna ceva mai bun de facut si nu pot sa isi rupa 2 ore pe saptamina? E innacceptabil. Ii scuz doar pe cei cu copii dar si ei ar putea sa vina din cind in cind.

11. As propune la inceputul lui februarie sa ne intilnim toti si sa disuctam ce se poate face si cum vom organiza protestele mai departe. Ar fii pacat sa ne oprim . Consider ca numai discutiile in facebook nu ajung si ar trebui facut un plan de bataie pe 2014.

————————————————————————————

Alina Meresescu

1) Am auzit de intreaga poveste cand inca eram la facultate in Romania, adica prin 2008 sa fi fost…

2) Nu poti protesta de acasa. Avand in vedere ca mereu am criticat una si alta, am spus ca trebuie sa imi misc fundul din casa daca am pretentia ca imi si sustin parerile cu actiuni.

3) Au avut efect pentru mine, m-au facut sa vad ca sunt o multime de oameni care gandesc ca mine. Cred ca i-a ajutat si pe ceilalti sa vada ca pot iesi in strada si nu se va intampla nimic cu ei atata timp cat isi cunosc drepturile si le prezinta fortelor de ordine cu curaj.

4) Sper sa urmeze alte proteste si implicare din partea oamenilor care chiar ar putea face ceva intr-o pozitie de conducere de functionar public sau de om politic. Acum pare ca sunt cocotate acolo sus doar lichelele cu dorinta de afirmare dar competente lipsa. As vrea sa ii vad si pe cei care au un job “curat” la privat si ar fi buni manageri la stat, sa se incumete sa intre in mocirla politica si sa ii impinga pe inadecvati afara. Incompetenta se lafaie cand are companie, printre oameni competenti se simte stinghera si se curata de la sine.

5) Mi se pare normal ca s-a incercat asa ceva. Nici mie nu mi se pare ca putem doar protesta si astepta de la niste nepregatiti sa se transforme deodata in functionarii publici model cu solutii pentru toate problemele Romaniei. Daca ar demisiona ei, tot de-ai lor ar veni la putere, ca oameni de bine si competenti se feresc de politica romaneasca, cel putin in ziua de azi. Asa ca mi s-ar parea normal sa incercam sa cautam pentru noi insine alternative de votat la urmatoarele alegeri: nu papusi manuite de diversi interlopi si baroni locali, ci persoane care se incumeta sa isi asume raspunderea de capetenie de trib si de bun administrator de taxe ale cetateanului. Vreau alternative. Daca nu ne folosim de retelele construite prin protestele noastre, cum ar trebui sa fie aflati sau promovati astfel de oameni? Ca bani ca baronii locali pentru platit afise nu avem…

6) Pe undeva, poate ca exista alternative numai ca nu aflu eu de ele: unii ii tot dau inainte cu N. D., o doamna fosta consiliera de presedinte propunea odata o lista de vreo 6 persoane. Eu habar n-am cine sunt si ce au facut. Mi-ar placea sa vad mai multi ca Raed Arafat care isi asuma raspunderea. Stiu ce poate face dansul si ca e integru, umbla vorba prin comment-uri ca si-a dat si camasa de pe el pentru SMURD… Unde sunt mai multi d-astia sa-i votez si eu?

7) M-am nascut in Dobrogea si in sudul ei e acum o parte care a intrat in programul Chevron de ciuruire a solului, chiar o zona apropriata de o rezervatie naturala… Problemele astea sunt stindardul a ceea ce e putred in Romania. Cred ca Rosia Montana a fost fitilul si daca ne place grupului nostru de protestatari sau nu, subiectele vor deveni tot mai multe si lupta noastra se va duce in viitor de fapt impotriva unei stari de degenerare generala a societatii Romanesti, mai mult decat orice. Politicienii nostri cred ca e OK ceea ce fac pentru ca societatea insasi este stramba… Ca sa o indrepti nu poti sa tragi numai de un picior..

8) Romanii din diaspora se leaga unii de altii in moduri diferite – unii sunt la biserica si aici ar putea fi un loc unde oamenii pot fi mobilizati (Slava Domnului, BOR-ul e cu noi); altii sunt pe grupuri, pe facebook, pe internet. Cred ca ar fi important sa existe o echipa in fiecare tara care sa monitorizeze canalele pe care comunica romanii si acolo sa anunte proteste si sa scrie articole. Cred ca insigne cu simbolul Rosia Montana si cu adresa unui site unde pot fi gasite informatii despre problema asta, dar si altele care s-au alaturat cauzei, ar fi un mod bun de a face romanii curiosi si informati. Semne de carte cu Rosia Montana, mini-ziare in tiraje mici lasate pe la metrouri care sa explice problemele pentru care protestam…

9) Omul nu poate manca bani odata ce isi distruge mediul. Singurul avantaj al aderarii la UE sunt din punctul meu de vedere libera circulatie si oportunitatile de a invata si lucra. Si strainii au castigat destul din comertul si investitiile pe care le pot face in conditii mult mai avantajoase. In rest, ar cam trebui sa ne protejam resursele si pamantul. Orice copil care stie un pic de matematica si principiile economiei de piata, stie ca proiectele astea sunt “bad business” pentru Romania. Noi astia din diaspora stim ca se poate foarte bine progres dar si cu protectia mediului si a interesului national.

10) Facebook. Nu imi vine sa cred, dar Facebook. Ziarele online si televiziunea sunt nevolnice. Cativa care au coloana vertebrala in presa romana vor putea sa isi priveasca copiii in ochi peste cativa ani cand perioada asta neagra a constiintei romanesti o sa treaca. Majoritatea nu.

11) Da’ eu cu cine votez? Mama imi spune ca au murit oameni la revolutie pentru dreptul asta si ca d-aia ar trebui sa imi misc fundul din casa pana la cabina de votare. Stiu ca am vazut poze cu copii, tineri, batrani care erau pe strazi in zilele alea pentru un scop. Nu stiau exact ce vor obtine si daca puteau auzi focuri de arma stiau ca isi pun viata in pericol. Nu a contat pentru ei si au ramas acolo. Ei merita alti conducatori. Si noi suntem azi la proteste la fel de derutati. Nu stim ce vom obtine, daca vom obtine ceva… E poate si cea mai mare intrebare pusa de cei care inca ne privesc tastaind de pe canapeaua de acasa. Vreau oameni inteligenti si umili in functionaria publica sau in posturi politice. Carora le-ar crapa obrazul de rusine sa aiba un job in fata unui calculator si sa vada ca sunt in stare sa scrie doar cu cate un degete de la fiecare mana; care si-ar da demisia cand vad ca ei au estimat un anumit cost pentru un tronson de autostrada si apoi vad ca factura finala e de 10 ori mai mare nu numai fata de estimarea initiala dar si fata de orice alt tronson de acelasi fel din Europa; care sunt constienti ca jobul la stat vine cu o responsabilitate imensa pe umeri si ca pentru performantele pe care le asteapta contribuabilii trebuie sa depui de doua ori mai mult efort decat la privat pe jumate din salariu. Vreau functionari publici si politicieni care pot gandi si singuri, carora le mai lastareste si asa, din propriile circumvolutiuni idei bune, ca idei rele de la consilieri, sufleori de la vreo ambasada sau lobby-isti au avut destule.

12) Alte comentarii – Sosesc alegerile si imi doresc sa am o alternativa. Cred ca nu va exista. Totusi cred ca prin protestele noastre reusim sa cream inelul ala sanatos din trunchi care va impinge in final putreziciunea la margine. Trebuie doar sa ne fie clar ca va dura mult timp pana verticalitatea, dorinta de a-si onora numele si profesia si nevoia de a-si respecta si proteja tara se va intoarce la roman. Ne-a luat, doar, 70 de ani pana sa ajungem in stadiul asta dezolant… Trebuie sa fii naiv sa crezi ca o sa se indrepte situatia peste noapte si comod sa crezi ca prin proteste “oricum nu se schimba nimic”. Microuniversul ideal pe care omul si-l creaza singur prin familie, cateodata in ideea ca macar acasa sa aiba o societate “sanatoasa” si “sigura”, cu copil si casa si masina si hainute si smartphone este inselator stabil – intrebati-i doar pe satenii de la Pungesti: lor li s-a naruit intr-o secunda.

————————————————————————————

Dario

1) Cand eram la facultate, in Cluj, in complexul studentesc Hasdeu. Adica prin 2003.

2) Prieteni apropiati au postat poze cu pancartele lor. Asta m-a determinat sa iau mai in serios problema Rosiei Montane.

Dar Rosia nu e doar o problema de mediu. E si o problema politica. Am o repulsie foarte mare pentru clasa politica romaneasca. Si asta a contat foarte mult.

Dupa ce zeci de ani ne-am parat Securitatii, astazi nu putem decat sa “ne fentam”. Protestele au ajutat sa ne cunoastem mai bine, sa fim uniti. E o realizare exceptionala. Speram la asta dar asteptarile mi-au fost depasite!

3) Protestele au avut efect direct in Parlament. Presiunea strazii s-a simtim acolo dar si in medii precum TV si presa. Rezultatele au fost oarecum peste asteptarile mele personale in sensul ca legile care nu au trecut in Parlament reperezentau cuiele in sicriul Rosia Montana. Protestele cred ca vor continua. Din perspectiva sociala protestele au apropiat romanii si i-a facut mai constienti de puterea lor in mediul politic. A creat o societate civila care va inghiti din ce in ce mai putin din partea politicienilor.

4) Sunt total de acord. Sunt constient insa ca avem nevoie de partide noi in politicul romanesc astfel ca vointa romanilor sa fie intr-adevar reprezentata.

5) Momentan nu. Dar daca legile legate de infiintarea partidelor politice vor fi flexibilizate atunci alternativele vor aparea.

6) Pentru tara este benefica. Pentru protestele din afara Romaniei creeaza o problema in mesajele transmise. Un mesaj dual e mai greu de inteles decat unul simplu.

7) Cred ca unele intalniri in care sa fie explicat concret ce se intampla si cum ar face oamenii mai receptivi. Imi amintesc surprinderea celor cu care discutam la proteste (dintre protestatari) si la gradul lor (foarte) limitat de cunoastere a problemei. Constientizarea problemei si intelegerea ei ar face oamenii mai activi.

8) Pe termen lung o tara e cu atat mai bogata cu cat e mai curata. Avem un potential turistic enorm, de exemplu, care poate fi valorizat eficient doar daca e curat. Dar problema nu se rezuma doar la turism. Poluarea si sanatatea, in general, sunt in stransa legatura.

9) Presa romaneasca dar doar cea economica. Ziarele romanesti au aratat o fata extrem de urata in timpul protestelor. Ocazie, insa, ca ziare noi, credibile, sa se nasca.

10) De ce romanii stabiliti in strainatate in Germania nu sunt mai activi? Au trait ani de zile intr-un mediu in care libertatile personale sunt respectate, sistemele functioneaza mai bine. De ce nu vor asta si pentru Romania? De ce sunt atat de lipsiti de reactie?

Nu stiu sa raspund la propria mea intrebare. Refuz sa cred ca oamenii sunt pur si simplu indiferenti dar poate ca multi au “fugit” din Romania si din cauza asta o o mare reticenta sa “indrepte” Romania. Zeci de ani de comunism si-au pus amprenta profund.

1)      Bravo romani si bravo Romania!

 ————————————————————————————

Radu

1)      in jurul anului 2000 in contextul unor anchete legate de Frank Timis.

2)      am participat la un singur protest din curiozitatea de a vedea participantii

3)      minimal, cartile se joaca in alta parte

4)      direct nu am vazut (nu comentez ce spun alte surse)

5)      alternativa inseamna grup organizat – singurul grup organizat din Romania este PSD

6)      aceste teme sunt baloane de sapun. Atata timp cat nu apar proteste pe teme actuale (combustibil TVA) idealismele nu sunt decat piese de teatru.

7)      revenirea la realitate – back to the basics – OG-uri credibile care duc in gata justitiei tot putregaiul societatii

8)      bogatul isi poate permite sa investeasca si in curatenie

9)      Am vazut in presa romana cea mai ordinara monstruasa coalitie pe aceasta tema. Nici macar coordonare nu au avut. Opozantii total neconvingatori ca si argumentatie – insa impozanti prin consecventa. In final mi-am facut propria opinie.

10)  Pentru garantii financiare avantajoase ati da OK proiectelor de acest gen? DA

 ————————————————————————————

Alexandra

1)      Am auzit prin 2005 daca nu ma insel, atunci erau cateva vedete din televiziune care protestau alaturi de localnici. Pe vremea aceea nu se stiu au asa de multe lucruri despre proiect, sau cel putin eu nu stiam. Nu credeam ca e un proiect asa de mare, era pur si simplu o mina de aur pe care vor sa o ia canadienii…Dar credeam ca nu au nici o sansa!

2)      In septembrie 2013 am aflat despre proteste de la prieteni de pe FB. Atunci am inceput sa citesc articole pe Internet, Sa ma uit la diferite filmulete pe YouTube (ale lui Tica Darie). La proteste nu puteam sa particip pentru ca stau in austria si in acea perioada era la scoala. Mai tarziu am descoperit grupul din München

3)      DA, cred ca au avut efect, Dar numai pe durata scuurta. Nu sunt adepta violentelor, dar poate in felul acesta obtineam mai mult. Clasa politica e atat de corupta incat respectul si bunul simt al protestatarilor nu le atinge deloc constiinta. Protestatarii trec si ei raman fain frumos pe scaunele lor de piele.

4)      Nu stiam lucrul acesta. Am auzit/citit ceva dar nu sunt in tema. Delimitarea de un grup politic este esentiala. Miscarea de strada e a poporului si trebuie sa ramana asa!

5)      DA, daca ar renunta 17 milioane de romani sa gandesca ca o turma.

6)      Da si nu! Daca lupti pe mai multe fronturi cu 100 de protestatari nu esti luat in serios. Totusi cred ca solidarizarea grupurilor a fost benefica. A mobilizat mai multi oameni, care poate nu stiau de Rosia dar stiau de gazele de sist…..

7)      Exista grupuri, forumuri, ONGuri, dar aia multi care Inca stau in casa sunt.prostiti Inca de televiziuni. Aici ar trebui sa facem ceva! Romania e pe locul 1 la uitatul la TV. 3,5 ore pe zi!!!

8)      Cine mai e si domnul asta sinistru? Parerea lui nu mai conteaza! Avem o tara minunata, pacat ca e condusa de tot felul de lighioane.

9)      de pe internet

10)   ce mi-as dori penrtru Romania? Mi-as dori ca fiecare dintre romani sa isi regaseasca demnitatea, sa nu se mai lase calcati in picioare, sa isi ceara drepturile. Sa urmeze exemplu protestatarilor si sa iasa din casa! Sa creada in ei si in judecata lor pentru ca sunt oameni buni!

 ————————————————————————————

Alexander Eickhoff

1) I first heard of the RM Problems when beeing in Romania, Rupea. My Romanian friends told and I signed a petition in internet, tried to follow the Diskussion. Should have been in 2009

2) Street protests is something I’m used to from my experiences in Germany. I started protesting in the streets somewhat 1968 with the political movements of that time in Germany, against Vietnam war, and then realized that just beeing seen on the street makes other people understand it’s a movement, not just some crazy guys. So it was consequent to join even protests in Romania when I was in the neighborhood of where they took place.

3) At least protests make spectators realize that there are bigger groups of people who engage themselves concrete in opponing a certain political act. Beside, if protest actions are big enough you wil have a public platform and publich reaction. So you bring a discussion from your kitchen table to the society…..

4) Any public statement on what is really going on in Romania is helpfull. Newspapers and TV won’t give a good and real picture of what Romania is. Romania is part of the “european family” and so you may even call for support in solving romanian problems in Germany or all other countries in Europe. What I don’t like in this is Romanians partly are going out for protests declaring just what they don’t want, I personally miss a statement on what they want instead

5) What I think about ways of Romanian politics is not really important, what Romanians want and how they go to run their state in the future, that is the question to be answered

6)  To fight on several seperated facts is not a good idea, will split forces and create the idea of everybody is just interested in his problems

7) Try to unite protesters and present an alternative. It is to less just to point out what protesters do not want, they should even present what they want instead

8) Pontas minister tries to create a choice where there is none, not rich or clean, rich and clean is what should be the aim of politics!

9) Friends, on FB or even in real life keep me informed of what is going on in RO, I’m associated to different Groups an action here in Munich and in Romania dealing with several aspects of Romania, even try to follow english or german newspapers from Romania

10) My question, and I do not have any idea how to answer it, when will Romanians realize they are one nation? True that nation is made of different people, ethnies, but still it is one nation! If you accept this point, if you realize that ther is no Ungarian or Gipsy or German or Walachian or Serbian or Russian or Romanian problem, you are living together, so you should work together on your society!

————————————————————————————

Aurelian, inginer

1)      Am auzit de Rosia Montana prima data la o ora de istorie la gimnaziu –  era ceva cu o mina de aur si o colonie romana. Apoi la liceu am auzit despre niste actiuni ale unor profesori care protestau impotriva unui proiect in Rosia Montana. Pe bancile si zidurile scolii gaseam lipite mesaje despre RM.

2)      Pana in august, protestele de strada nu mi se pareau o alternativa pentru a-ti exprima o opinie. Mereu imi spuneam ca pot face mai multe din fata monitorului. Protestele de strada le asociam cu imaginea mineriadelor sau cu bataile galeriilor de fotbal J. Dupa ce am vazut postarile de pe FB si in ciuda faptului ca nu credeam ca aceasta actiune ar putea avea vreun efect, am decis ca merita cel putin sa sustin niste oameni care au idei si care au curajul sa le exprime.

3)      Protestele au avut efect iar rezultatele le-am vazut in ultimele luni. Romanii au invatat sa se informeze mai bine si nu mai accepta sa manance orice „lege“ oferita. Iar alegerile din urmatorii anii vor curatii o parte din murdaria politica romaneasca. Opinia mea e ca RMGC nu o sa extraga niciodata aur din RM ( in afara de cel pentru prospectii). Cu gazele de sist o sa fie mai complicat si cred ca opozitia a luat startul un pic cam tarziu. Chevron este un adversar de alt calibru.

4)      Sustinerea protestatarilor de catre grupuri politice nu ar putea decat sa accelereze obtinerea de rezultate. Din pacate nici un partid prezent in parlament nu merita atentia noastra.

5)      Nu pot sa numesc nici una ( am putea cere opinia fratilor rusi ). Dar datorita doctrinei politice, sper ca ecologisti romani sa primeasca mai mult suport in viitor.

6)      Rosia Montana este doar un caz reprezentativ – exista mii de cazuri RM in Romania. Nu am rezolva mare lucru daca muntii din jurul RM ar ramane neatinsi, iar restul tarii ar deveni o groapa de gunoi. Poporul roman a fost adormit vreme de 20 de ani. Pe taranii din Vaslui nu prea ii intereseaza problemele dintr-un sat transilvanean si reciproca este valabila.

Cand aprinzi un lan de grau in mai multe locuri, e foarte greu ca focul sa fie stins.

7)      Daca s-ar reusi o informare corecta a populatie si fiecare si-ar alege mai bine reprezentantii politici am schimba fata tarii. De Craciun am luat la ocazie in Sibiu o doamna – dupa 5 minute de la urcarea in masina imi povestea cum facea “o masa” pentru vecinii din sat in preajma fiecarei campanii electorale indiferent daca erau alegeri locale, parlamentare sau prezidentiale.

Din pacate personal am multe de invatat despre modurile de a actiona/protesta cu succes intr-un sistem democratic.

8)      Prefer o tara curata. Veniturile din Marile Proiecte se vor evapora inainte de a ajunge in buzunarele clasei de mijloc. In afara de constructia de autostrazi, nu vad nimic demn de numele pompos al ministerului nou creat. Daca si hidrocentralele ( fiecare facuta in 5-15 ani din banii statului) sunt date in chirie pe sume minuscule, la ce alte proiecte de succes am putea sa ne asteptam. E uluitor cum actuala putere ignora cu desavarsire potentialul turistic si agricultura in dauna unor industrii “moarte”. In lume se cer produse bio si noi oferim aur ( pretul aurului a scazut in ultimul an).

9)      Citesc tot ce prind. Presa centrala este partinitoare, dar pentru ca ea apartine unor grupuri de interese aflate in conflict, poti afla informatii “delicate” despre ce se intampla pe acasa. Informarea pe facebook sau cu prietenii aflati in tara sunt o alta sursa de informare. Din pacate, ca sa obtii o imagine cat mai reala trebuie sa faci o analiza amanuntita a fiecarei informatii primite.

10)  De ce protesteaza o parte a populatiei? Pentru ca au fost platiti sau manipulati de catre agentiile rusesti si unguresti ( am mai primit gogoasa asta in in ’89 ). Ar fi neplacut sa ajungem in situatia Bulgariei, cand in 2013 protestele de strada au schimbat de 3 ori guvernul si au creat instabilitate in tara.

————————————————————————————

sd, 51 de ani, arhitect

1)      Acum vreo 5, 6 ani. Articole in presa din Ro, clipul  Maiei Morgenstern.

2)      Ignorarea abuzivă a dreptului la proprietate, legiferarea unui “bantustan” în care o firmă face legea, radierea de pe fața pamăntului a patru munți, distrugerea unui habitat de suprafață Sibiului, distrugerea unui patrimoniu cultural si istoric inestimabil, probabilitatea f. ridicata de dezastre ecologice, pasarea tuturor riscurilor statului român și în consecință ultimă contribuabilului european, nesustenabilitatea proiectului, certitudinea ca banii câstigați ajung la “băieții deștepți” din Ro si din afară.

3)      Da. Vor mai avea vreo urmare?
Depinde de implicarea oamenilor, ca peste tot și în toate situațiile.

4)      Nu in mod radical. Depinde de orientarea grupului si de eventualele țeluri comune cât și de onestitatea și de credibilitatea membrilor grupării politice (aceia care ies în față).

5)      Da. Vezi răspunsul la 3.

6)      Nu, dar nu știu daca sunt mai multe fronturi. Asanarea vieții publice / politice mi se pare primordială. Si mai cred că trebuie acționat situativ.

7)      .

8)      Una nu exclude pe cealaltă. Întrebarea este bogată in ce? Materii prime pt. șmecheri sau capital uman?

9)      Presă, rețele de socializare, TV mai rar, prieteni.

 ————————————————————————————

L. Z , consilier de moda, 47 ani, München

1) sunt nascuta in zona la circa 30 km departare de Rosia Montana. Mama mea inca mai locuieste acolo, tatal meu a fost geolog in Rosia Montana.

2) gravitatea situatiei si dorinta de a impiedica distrugerea acestui perimetru

3) protestele au avut efect la nivel de : atentionare si informare a semenilor, solidarizare internationala a romanilor, factorii implicati , precum si cei responsabili de aprobarea acestui proiect fiind pusi sub presiunea strazii. Cred ca protestele vor continua.

4) Da, Miscarea Populara a Romanilor a incercat sa se interfereze. Nu doresc manipularea si folosirea protestelor de catre vreun partid sau formatiune politica

5) din pacate nu stiu

6) da, se pot comasa protestele pe aceeasi tema: ex: Rosia Montana si Fracking

7) prin actiuni clare, cu mesaj si scop.

9) lecturi diferite , ziare, Internet

————————————————————————————

 Ines, Nürnberg

1) I signed an online petition and then I was interested in for more informations; then a friend and me eatablished a facebook group (Bewahrt Rosia Montana).

2) I joined the protest in Munich in Dec., but the distance is too much for me to join everery sunday.

3) A lot of little signs will get into a big result, I’m sure.

4) I fear that some political groups will use protest for their own image.

5) Yes, but I’m still looking for.

6) Maybe it’s necessary theese days…

7) Forums, Social Media and especially it seems to be important to be present in regional and local press, also. And to share flyers in several important localities.

8) Deserve to be clean is based to get rich for each country.

9) Me? Preferably at TV.

————————————————————————————

 Proteste