Intr-o conferinta de presa sustinuta pe 18 Noiembrie Angela Merkel a precizat ca Germania sustine proiectul prin care Republica Moldova va semna la Vilnius Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana. Dupa ce Ucraina a renuntat la ideea de a mai face parte din UE – pe motivul ca pentru ei este mai important sa o tina inchisa si fara tratament pe Iulia Timosenko – se pare ca Ruisa mai are un singur dusman in lupta pentru integrarea europeana a fostelor tari din lagarul sovietic – Republica Moldova.

Legat de Parteneriatul Estic se stie ca rusia face tot ce poate pentru ca Moldova sa nu semneze Acordul de Asociere, iar faptul ca de cele mai multe ori Germania face cum face si reuseste sa-i satisfaca placerile prietenului de la GazProm – ne face sa ne indoim ca totul este ok in acest proect prin care moldovenii se vor rupe definitiv de Rusia.

Mai avem foarte putin pana in 28-29 noiembrie cand vom afla rezultatul negocierilor, parerile sunt impartite, unii cred ca Moldova va semna acordul, avand in vedere ca nu inseamna decat ca Europa considera ca Republica Mold0va face parte din Europa -insa pana la aderarea la Uniunea Europeana mai sunt pasi multi, primii 10 ani fiind probabil insuficienti pentru a se ineplini acest deziderat al conducerii de la Chisinau. Altii considrea ca Uniunea Europeana nu doreste inrautatirea situatiei cu Rusia, deci se va gfasi cineva care sa se opuna, sa-si asume raspunderea pentru un NU ce va bloca aderarea pe termen mediu a Republicii Moldova la UE. Oricum salutam discursul Angelei Merkel, este o raza de lumina pentru fratii de peste Prut!

angela-merkel-moldova