In 16 martie vor avea loc alegerile locale in Munchen. Comunitatea romaneasca are sansa de a avea 2 reprezentanti in Consiliu Local: doamna doctor Didona Weippert si domnul Adrian Stefan Draghioiu. Cei 2 au avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari.

Didona

Weippert Didona-Rocsana

    Dr. Weippert Didona-Rocsana – lista 2 din partea SPD, locul 34 (234)

1. O scurta descriere personala ( varsta, experienta profesionala)
– vezi link ( http://www.didona-weippert.de/ueber-mich.html ). Am lucrat in radiologie pana in 1995. Dupa 1995 m-am implicat in managementul clinicilor din Munchen si m-am calificat si in domeniul managementului calitätii si afacerilor ( MBA ).
2. Cum v-ati decis sa candidati la alegerile locale?
Sunt noua in SPD – de 2-3 ani. SPD a avut nevoie de oameni cu experienta
in domeniul managementului spitalelor. Am fost mereu o voce critica
la adresa lipsei de viziune in problema spitalelor – cei din SPD au
spus ca au nevoie de experienta mea in acest domeniu, iar eu am
acceptat provocarea.
3. Ne puteti spune cateva cuvinte despre activitatea dumneavoastra in cadru SPD pana acum?
Conduc grupa de sanatate a SPD-ului  in München (Arbeitsgemeinschaft der Sozialdemokratinnen und Sozialdemokraten im Gesundheitswesen) si sint vicepresedinte a grupei ASG Oberbayern. Am acumulat multa experienta ca presendinta asociatii medicale ale doctoritelor (Deutschen Ärztinnenbundes e.V., Gruppe Bayern Süd). In cadru acestor asociatii am participat la discutii mai mult sau mai putin politice, incercand sa caut si sa ofer solutii la problemele cu care se confrunta sistemul sanitar.
4.  Cateva cuvinte despre pozitia politica pentru alegerile locale din 16 martie 2014. Calitatea servicilor medicale ar fi mai buna daca ar ramane sub tutela privata sau sub tutela administratie publice?
– Cred intr-un sistem de sanatate public. Sectorul sanitar este un sector strategic si nu ar trebui lasat sa ajunga pe mana marilor corporatii care vor cauta efectiv doar profit. Voi lupta pentru a pastra cele 4 clinici mari ale orasului si un spital mai mic sub tutela administratie publice. Nu cred ca privatizarea unor spitale e un lucru rau, dar sunt impotriva unui sistem sanitar complet privat.
5. Temele actuale la care lucreaza SPD sunt aici prezentate ( http://www.spd-muenchen.de/partei/arbeitskreise.html). Ne puteti prezenta cateva idei importante ( 3 de exemplu) care sunt in lucru? ( transportul public, sistemul sanitar, imobiliare, etc ).
– SPD prin vocea domnului Christian Ude a marit de 14 ori in ultimii 20 de ani bugetul destinat pentru locuintele orasului. In aceeasi perioada landul Bayern a redus acest buget cu 25%.  CSU a vandut anul trecut in jur de 8000 de locuinte pentru a face profit. In domeniul transportului public, reteaua de tramvai a fost extinsa ( vezi linia pana la St. Emmeram) sau au fost create noi rute pentru reteaua de U-Bahn ( U7, U8 ). Exista deja bugete alocate pentru proiecte de modernizare a transportului public.
6. Cum vedeti activitatea culturala a comunitatii romanesti? Puteti numi 2 evenimente culturale romanesti in Munchen la care ati participat?
– Singura comunitate romaneasca pe care o cunosc, este in jurul Bisericii Romane unite. Daca as dori sa gasesc alta comunitate, nu as stii unde sa o caut. In jurul anul 1975 participam la evenimente organizate de parintele Zăpârţan – seri culturale, dansuri populare, evenimente organizate cu ocazia zilei Unirii, sarbatorilor religioase. Anul acesta am auzit de festivalul romanesc de film – din pacate nu am ajuns la nici un film. Ultimul film romanesc vizionat a fost “Das Konzert”.
Stiu insa de activitati culturale care se organizeaza periodic in cadrul parohiei Bisericii Romane Unite de catre preotul Ioan Irineu Farcas, dar si de catre parohiile ortodoxe.
7. Anul trecut a avut loc un referendum pentru construirea unei a 3-a piste pentru aeroportul din München. Realizarea acestei piste ar fi permis companiilor aeriene “low-cost” romanesti sa foloseasca aeroportul orasului( si evitarea Memmingen sau Stuttgart ). Care a fost pozitia SPD in acest caz?
– SPD nu a dorit ca a 3-a pista sa fie construita. Parerea personala este alta.
8. Cum vedeti tema migratiei fortei de munca in Bayern?
– O europa unita nu ar trebui sa aiba o asemenea tema. In Europa migratia fortei de munca este o necesitate. Fara migratie unele lucruri nu ar mai fi posibile ( de exemplu ingrijirea varstnicilor ).
9. In anumite domenii ( de exemplu: contabil), tinerii romani proaspat veniti in Bayern au nevoie de aproape 3 luni pentru recunoasterea diplomelor de studii si uneori de plata unor taxe de “prelucrare a documentelor” in jur de 500 de euro. In anumite conditii aceste taxe sunt preluate de Arbeitsamt. Credeti ca s-ar putea face ceva in aceasta privinta?
– Aceasta nu e o problema locala, ci a landului. Consiliu local Munchen ar putea doar propune ceva in aceasta privinta, dar este in atributia ministerului educatiei sa ia masuri si decizii in acest caz.
10. Comunitatea romaneasca ar avea nevoie de gradinite si scoli romanesti sau solutia cea mai buna este integrarea “completa” in sistemul educational german?
– Actual exista o scoala europeana in oras, care ofera si ore de limba romana optional. Daca numarul cetatenilor romani care stau temporar aici va creste, cu siguranta vor aparea si gradinite si scoli cu predare in limba romana. Majoritatea romanilor care vin in Munchen vor sa se stabileasca aici, iar pentru ei cea mai buna solutie este integrarea copiilor in sistemul educational german. Trebuie evitatea aparitia de “ghetouri” etnice.
11. Clasa politica germana cauta solutii pentru limitarea cresterii valorii chiriilor in oras. Ce solutii ofera SPD in aceasta privinta? – scutiri de impozite pentru inchiriatori; cresterea numarului de locuinte ( extinderea cartierelor), restrictionarea creditelor pentru Kapitalanlage?
– SPD este singurul partid politic care a luptat pentru limitarea cresterii chiriilor. A facut un regulament in care unul din puncte este limitarea cresterii chiriei la maxim 15% in decurs de 3 ani. Locuintele care se afla in administratia orasului nu vor fii privatizate, evitandu-se astfel cresterea exagerata a preturilor.  Populatia tanara nu ar putea sa isi permita chirii sau preturi de achizitie mari si astfel varsta medie ar creste. O alta lege este cea pentru constructorii de ansambluri rezidentiale – pentru fiecare ansamblu de locuinte construit, trebuie sa fie o parte din locuinte si o parte pentru inchiriat.
12. Cum gasiti comunicarea intre consulatul roman si Consiliu local?
– Nu stiu daca exista o asemenea comunicare. Daca voi ajunge in Consiliu Local, va voi putea spune.
13. In cazul in care veti obtine un loc in Consiliu Local, cum vor putea cetatenii sa intre in contact cu dumneavoastra?
– pe facebook. Mai exista o adresa oficiala de mail si un numar de telefon de la primarie. Si probabil se vor organiza lunar intalniri cu cetatenii ( Bürgersprechstunde ).

Draghioiu_n

Adrian Stefan Draghioiu

Adrian Stefan Draghioiu – lista 1 de la CSU, locul 49

1. o scurta descriere personala ( varsta, experienta profesionala)
–  M-am nascut pe 19.09.1974 la Bucuresti si am emigrat impreuna cu parintii mei in Germania in decembrie 1986. In 1992 am devenit membru al CSU, districtul 4. Din 2004 sunt asistent medical in sali de operatii, spitale si uneori in serviciul de ambulanta.
2. In prezentarea dumneavoastra afirmati ca sunteti membru CSU din 1992. Cum vedea un tanar de 16 ani activitatea politica intr-o tara care trecea prin schimbari majore economice si politice?
–  Am devenit membru CSU dintr-o intamplare – un coleg de scoala m-a rugat sa il insotesc la un eveniment organizat de CSU. Mi-a placut atmosfera si discutiile de acolo si in scurt timp am devenit membru de partid. In acele timpuri Munchenul era orasul cu cel mai bun nivel de trai din Germania, un oras care oferea siguranta si era bine dezvoltat economic. O mare parte din aceste performante se datorau CSU, partid care avea majoritate pe scena politica bavareza.
3. Ne puteti spune cateva cuvinte despre activitatea dumneavoastra in cei 22 de ani in cadru CSU?
– Datorita studiilor si al jobului in paralel cu scoala nu am reusit sa fiu foarte activ in cadru CSU. Majoritatea activitatiilor politice erau in weekend, iar eu trebuia sa stau de garda in spital. Am participat la intalniriile periodice ale partidului in care se prezentau rapoartele de activitate, iar uneori luam parte si la intalnirile de lucru ( vezi problema circulatiei in cartierul Giesing ).
4.  Cateva cuvinte despre pozitia politica pentru alegerile locale din 16 martie 2014. Cum credeti ca se pot creste salariile celor care lucreaza in domeniul medical?
– Informatii despre programul CSU se pot gasi aici: http://www.csu-portal.de/verband/40000000/programm/index.htm. Salariile celor care lucreaza in domeniul medical nu se pot decide de catre primarie, ci la nivel de land/national. As putea sa ajut sindicatele mici ( de exemplu sindicatul asistentilor medicali – Pflegekräfte ) care nu au oameni implicati in politica. Exista la SPD cativa repezentanti care prezinta vocea sindicatelor medicale la nivel politic, dar vocea asistentilor medicali se face mai putin auzita. Am cateva idei pentru legi care pot schimba situatia la locul de munca – o sora medicala care a studiat 3 ani trebuie sa ingrijeasca 70 de persoane zilnic si nu are mereu alaturi doua ajutoare cu experienta. Ar trebui ca numarul de persoane alocate zilnic pentru o sora medicala se fie redus si astfel calitatea servicilor medicale ar creste. O alta initiativa – este nevoie de o pregatire mai buna pentru ajutorii asistentilor medicali. Uneori acestia nu au nici un fel de calificare.
5. In iulie 2013 filiala CSU Munchen prezenta pe programul politic ( http://www.csu-portal.de/verband/40000000/programm/index.htm) urmatoarele teme: reconstructia cartierului Harras; imbunatatirea circulatiei rutiere prin reducerea semafoarelor; imbunatatirea situatie parcarilor in oras; reutilizarea spatiilor “moarte” din oras; München-Gartenstadt; imbunatatirea centrelor de cumparaturi si cresterea varietatii ofertei gastronomice; zona de agrement – Isar; promovarea asociatiilor civice; promovarea de locuinte familiale (Mehrgenerationenhäusern ). Ne puteti spune care este stadiul acestor teme?
– Exista mai mult grupe de activitate ( Arbeitkreise) in cadru CSU. Informatii se pot gasi aici http://www.josef-schmid.de/standpunkte.
6. Cum vedeti activitatea culturala a comunitatii romanesti? Puteti numi 2 evenimente culturale romanesti in Munchen la care ati participat?
– Activitatea culturala romaneasca in oras este aproape inexistenta. Dar exista potential de dezvoltare. Un exemplu este constructia unei biserici romanesti in jurul careia se vor organiza multe evenimente culturale. Prin Consiliu Local se pot finanta proiecte culturale ( nu cunosc ponderea de bani din bugetul orasului pentru cultura ). Despre activitatea mea “culturala –  am fost 3 ani ministrand  si 5 ani membru al Misiunii Romane de la Sendlinger Tor. In trecut comunitatea romaneasca organiza seri de dansuri populare, scenete sau evenimente culturale legate de sarbatorile bisericesti.
7. Anul trecut a avut loc un referendum pentru construirea unei a 3-a piste pentru aeroportul din München. Realizarea acestei piste ar fi permis companiilor aeriene “low-cost” romanesti sa foloseasca aeroportul orasului( si evitarea Memmingen sau Stuttgart ). Care a fost pozitia CSU in acest caz?
– Aceasta este o tema fierbinte – asemanatoare cu Stuttgart21. In 2012 am crezut ca problema a fost rezolvata. CSU doreste progresul (economic, turistic, … ) dar pentru ca traim intr-o democratie trebuie sa fie respectata decizia alegatorilor.
8. Cum vedeti tema migratiei fortei de munca in Bayern?
– Se doreste in Bayern forta de munca foarte bine calificata, dar doar in anumite conditii. Se angajeaza oameni cu salarii mici care ar trebui sa faca o munca foarte calificata, iar in aceste conditii pacientul sufera ( calitatea servicilor medicale scade). Exista propuneri de proiecte de recalificare/perfectionare a fortei de munca “ieftine”. De asemenea exista proiecte de integrare a persoanelor care doresc sa inceapa o viata noua in Bavaria – aceste programe au rezultate destul de bune.
9. In anumite domenii ( de exemplu: contabil), tinerii romani proaspat veniti in Bayern au nevoie de aproape 3 luni pentru recunoasterea diplomelor de studii si uneori de plata unor taxe de “prelucrare a documentelor” in jur de 500 de euro. In anumite conditii aceste taxe sunt preluate de Arbeitsamt. Credeti ca s-ar putea face ceva in aceasta privinta?
– Cunosc aceasta probleme destul de bine. O sora medicala are nevoie de 6 luni de practica si un test de integrare si profesional pentru ai fi recunoscuta calificarea obtinuta in romania. Sistemul birocratic german nu poate fi schimbat asa usor.
10. Comunitatea romaneasca ar avea nevoie de gradinite si scoli romanesti sau solutia cea mai buna este integrarea “completa” in sistemul educational german?
– Parerea personala: cea mai buna solutie este integrarea in sistemul german. Cultura si limba romana se poate pastra/promova prin asociatii si cercuri tematice. Se poate obtine sustinere financiara din partea Cosiliului Local pentru aceste scopuri. In ultimii ani am descoperit de exemplu ca nu exista nici o modalitate de a invata limba romana pentru cetatenii germani. S-ar putea crea un cerc care sa acopere acest gol. O alta modalitate de a promova cultura romaneasca ar fi organizarea de proiecte scolare pentru vacante.
11. Clasa politica germana cauta solutii pentru limitarea cresterii valorii chiriilor in oras. Ce solutii ofera CSU in aceasta privinta – scutiri de impozite pentru inchiriatori; cresterea numarului de locuinte ( extinderea cartierelor), restrictionarea creditelor pentru Kapitalanlage?
– Informatii despre acest subiect se pot gasi aici: http://www.josef-schmid.de. Munchen are bani, multe promisiuni, proiecte concrete fara termen de incepere – toate acestea pentru ca traim intr-o democratie in care unele decizii necesita mult timp.
12. Cum gasiti comunicarea intre consulatul roman si Consiliu local?
Dupa cum am auzit eu este loc de mai bine. Consulatul roman nu face prea mult lobby pentru recunoasterea comunitatii romanesti. Stalpul pentru comunitatea romaneasca ramane in continuare biserica.
13. In cazul in care veti obtine un loc in Consiliu local, cum vor putea cetatenii sa intre in contact cu dumneavoastra?
– 2 drumuri sigure: mail si prin telefonul oficial ( primite automat de orice consilier local ). Daca e posibil voi organiza si ceva asemanator cu “Tag der offenen Türen”.
Urmatoarele alegeri sunt peste 6 ani. Acum avem o mare posibilitatea de a avea un reprezentant in Consiliu Local. Pot sa promit doar ceea ce intentionez sa fac. Am urechile deschise, ajut oamenii cand au probleme de interactionare cu administratia germana. Nu sunt un policitian profesionist – sunt doar membru CSU. Ca in orice partid exista mereu diferente de opinie – prin munca, exemplu aceste opinii pot fi schimbate.

12.03.2014     P.A