Migrationsbeirat_Wahl_n

În data de 22 ianuarie 2017 au loc alegerile pentru Consiliului Consultativ de Migrație München ( Migrationsbeirat – vechiul Ausländerbeirat). Pană acum comunitatea românească nu a avut nici un reprezentant in acest consiliu ( desi consiliu are 40 de membri ). Consilierii aleși nu vor fi remunerați ( se consideră activitate voluntară ).

Ce face Consiliul Consultativ pentru Migraţie – Migrationsbeirat:
• reprezintă interesele migranţilor din München şi se implică în respectarea drepturilor migranţilor în domeniile politic, juridic, social şi cultural.
• Intervine împotriva discriminării şi a extremismului de dreapta şi promovează dialogul intercultural.
• Consiliul local şi administraţia locală sunt obligate să consulte Consiliul Consultativ pentru Migraţie în toate chestiunile care privesc migranţii din München, ceea ce înseamnă că migranţii pot să influenţeze politica locală.
• se află în relaţii de parteneriat cu asociaţiile migranţilor din München şi finanţează proiectele şi evenimentele culturale şi sportive ale acestora.

Cum se votează:
• Votul prin corespondenţă este foarte simplu. Până la data de 18 ianuarie puteţi să faceţi cerere online şi vă vine plicul acasă. Aici este link-ul:
https://www.muenchen.de/…/Wahlen…/Migrationsbeiratswahl.html
Puteţi să votaţi prin corespondenţă chiar dacă aţi primit Wahlbenachrichtigung prin poştă (a sosit zilele trecute)!
• Dacă nu aţi primit Wahlbenachrichtigung înseamnă că nu sunteti înscris în registrul electoral, dar puteţi să o faceţi trimiţând formularul ataşat „Antrag auf Aufnahme ins Wählerverzeichnis“. Retineţi, inscrierea în registrul electoral este posibilă până la data de 6 ianuarie!!
• Votul la secţia de votare are loc în data de 22 ianuarie 2017 între orele 8-18, în baza buletinului/paşaportului şi a Wahlbenachrichtung. Adresa secţiei de votare o găsiţi în Wahlbenachrichtung.
• Dacă aţi rătăcit Wahlbenachrichtigung puteţi totuşi să votaţi la secţia de votare la care sunteţi arondat având buletinul sau paşaportul asupra dv.
Adresa secţiei de votare o aflaţi introducând adresa dv în formularul de aici:
https://www.muenchen.de/dienstleistungsf…/muenchen/10214078/

Procedura de vot – Fiecare alegator are 40 de puncte de vot ( Stimme ). Se bifează formațiunea/asociația preferată ( pe buletinul de vot apare Wahlvorschlag Nr. XX ).  Cele 40 de voturi le poate împarți in felul urmator : maximul care î-l poate primi un candidat e 3 puncte si minimul 1 vot. Dar poate da, de exemplu, și câte 3 puncte la 3 persoane și câte 2 puncte la alte 3 persoane și să bifeze lista aleasă și atunci diferența de voturi până la 40 se împart in ordine cronologică la restul persoanelor din listă (vezi exemplu de mai jos ).

exemplu_vot_1

Candidații români la alegeri:
Pozitia 203Stoica Zamfira ( manager, 33 ani ) – reprezinta Aktiv & Bunt – Aktive Bürgerinitiative München
Pozitia 223Mayr Sevghin ( consultant, 46 ani ) – reprezinta Aktiv & Bunt – Aktive Bürgerinitiative München
Pozitia 229Istrate Tatiana (angajat – 57 ani ) – reprezinta Aktiv & Bunt – Aktive Bürgerinitiative München
Pozitia 232Istrate Viorel ( angajat – 60 ani ) – reprezinta Aktiv & Bunt – Aktive Bürgerinitiative München
Pozitia 1919Penu Geanina ( mecanic – 38 ani ) – reprezinta Liberale Liste

 

Prezentarea candidatiilor:

Pozitia 203 – Stoica Zamfira ( manager, 33 ani )

– reprezintă Aktiv & Bunt – Aktive Bürgerinitiative München

image003

A avut amabilitatea să imi raspundă la câteva intrebări:

 1. 1.       o scurtă descriere personală ( vârsta, experiență profesională, de cât timp locuiți in Munchen, eventual un link de linkedin sau xing)

La vârsta de 22 de ani am absolvit Facultatea de Știinte Economice din Sibiu iar la vârsta de 24 de ani, m-am mutat in Germania, locuiesc de 9 ani in München. De la vârsta de 21 de ani, am avut mereu funcții de conducere, de management (la vârsta de 22 ani am devenit Administrator General al firmei German TOOLS DMD din Sibiu). Pentru mine, oamenii s-au aflat si se află in continuare, in centru existentei mele. De aceea, deja in timpul facultății am organizat diferite proiecte sociale, pentru ajutorarea copiilor din familii defavorizate. Momentan sunt Manager in vânzări dar in paralel depun munca voluntară la Asociația Germano-Română pentru Integrare și Migrație SGRIM e.V. Totodată am si un proiect personal micuț de ajutorare a familiilor nevoiașe de pe langa Sibiu, care se numește “United for a Chance” (mai multe informații se găsesc pe Facebook).

 

 1. 2.       Cum v-ati decis să candidați?

M-am hotărât sa candidez impreună cu doamna Sevghin Mayr la alegerile Consiliul Consultativ de Migrație a orașului München. Este foarte important să avem un reprezentant român in acest consiliu. De ce? Pentru ca acest consiliu:

 • • reprezintă interesele migranţilor din München
 • • Consiliul local şi administraţia locală sunt obligate să consulte ConsiliulConsultativ pentru Migraţie în toate chestiunile care privesc migranţii din München, ceea ce înseamnă că migranţii pot să influenţeze politica locală.
 • • se află în relaţii de parteneriat cu asociaţiile migranţilor din München şi finanţează proiectele şi evenimentele culturale şi sportive ale acestora.

 

 1. 3.       Cum vedeti activitatea culturala a comunitatii romanesti? Cum se poate imbunatatii? Puteti numi 2 evenimente culturale romanesti in Munchen la care ati participat?

 In cadrul Societăţii Germano-Române pentru Integrare si Migraţie SGRIM e.V. am organizat diferite activități culturale, cum ar fi “Sărbatoarea Crăciunului”(in luna Decembrie), “Sărbătoarea Mărtișorului” (in luna februrarie) , “Sărbătoarea dungilor de vara” (in luna iulie). Acesta asociație este destul de nouă si tânără. Încercam să atragem cât mai mulți membrii pentru a forma o comunitate românească solida și puternica. De asemenea suntem deschiși să colaborăm cu asociații românești deja existente. Cum spuneam, scopul este să reușim sa clădim o comunitate de români unită și solidă.

 1. 4.       Comunitatea româneasca ar avea nevoie de gradinișe și școli românesti sau soluția cea mai buna este integrarea “completă” in sistemul educațional german?

Unele familii din comunitatea românească doresc sa iși integreze in totalitate copii in sistemul educațional german, altii ar prefera insa grădinițe si scoli cu predare bilinguala (româno-germană). Cu siguranță fiecare familie ătie ce ar fi mai potrivit pentru copii săi. Pentru cei ce iși doresc un sistem educațional cu influențe românești, dorim sa înființăm in prima fază o grădinița româno-germană. Acesta este unul dintre proiectele de viitor ale Societăţii Germano-Române pentru Integrare si Migrație SGRIM e.V.  

 

 1. 5.       In cazul in care veți obține un loc in Consiliu Consultativ de Migrație, cum vor putea cetățenii să intre in contact cu dumneavoastra?

 In cazul in care voi fi aleasă in Migrationsbeirat (Consiliu Consultativ de Migratie ), in prima fază voi putea fi contactata pe Facebook. Cred că este varianta cea mai rapidă și ușoară. Există si un sediu al MB. Cu siguranță va exista posibilitatea de întâlnire/ consiliere la sediul MB (Burgstrasse 4, 80331 München).

 

Pozitia 223Mayr Sevghin ( consultant, 47 de ani )

– reprezinta Aktiv & Bunt – Aktive Bürgerinitiative München

image004

 1. 1.       O scurtă descriere personală ( vârsta, experienţa profesională, de cât timp locuiţi în Munchen, eventual un link de linkedin)

Am 47 de ani şi sunt de 20 de ani în Germania şi tot de atunci locuiesc la München. Prima mea profesie este de asistenta medicală şi am profesat aici la clinica universitara LMU din München timp de vreo doi ani după care am vrut să fac o schimbare radicală în viaţa mea şi am decis să studiez. Aşa am ajuns la facultatea de Romanistică şi Comunicare Interculturală de la LMU. După absolvirea facultaţii am lucrat un timp ca asistentă universitară predând limba română, până când am avut ocazia să intru în sectorul migraţiei. Aşa am ajuns consilieră de migraţie şi am consiliat imigranţii români care veneau la München.

Mă găsiţi în linkedin şi in FB.

 

 1. 2.       Cum v-ati decis să candidați?

Nici eu nu ştiu cum am ajuns să candidez. Aveam de lucru mult, atât cu asociaţia mea SGRIM, cât şi cu funcţia de conducere de la Liga Asociaţiilor Migranţilor din München MORGEN e.V., însă hotărârea am luat-o la una din întrunirile consiliului director SGRIM, unde am decis că trebuie să avem şi noi, românii, o reprezentantă acolo. Aveam toate (în consiliul director SGRIM sunt numai femei) încă proaspăt în memorie noua lege a integrării a parlamentului bavarez. Si în seara aia am hotarât să candidez împreună cu Zamfira Stoica, ca să avem mai multe şanse. Una dintre noi trebuie să câştige!

Aveam contacte cu Migrationsbeirat şi cunoşteam câteva persoane acolo şi pe preşedintă. M-a surprins că nu e niciun român acolo. Chiar preşedinta Nükhet Kivran mi-a spus asta şi ne-a îndemnat pe noi, românii, să ne implicăm în activitatea Migrationsbeirat. Cine altfel să-i susţină pe românii de la München, dacă nu noi înşine?

 

 1. 3.       Ne puteti spune cateva cuvinte despre activitatea dumneavoastra în cadrul asociaţiei? Câte ore pe lună investiţi în activităţile voluntare?

Toate activităţile mele extraprofesionale sunt în regim voluntar şi le fac din dorinţa de a oferi oamenilor ceva, de a-i ajuta. Si asociaţia tot de aceea am înfiinţat-o, dar am avut şi norocul să întâlnesc oameni care să gândească la fel ca mine, să aibă aceeaşi dăruire şi să se implice la înfiinţarea asociaţiei.

În general investesc foarte mult timp în activităţile asociaţiei SGRIM, nu ştiu câte ore. Fiind proaspăt infiinţată este foarte mult de lucru la ea, până  se stabilesc structurile unei asociaţii şi modul de lucru durează. Mai ales că noi am început direct cu proiecte înainte să fim înfiinţaţi. Primul proiect, şi de succes, a fost Piticot, grupa de joacă pentru copiii români proaspăt veniţi la München, proiect finanţat de primăria München şi susţinut de Parohia Română Unită. Părintele Fărcaş ne-a găzduit grupa de joacă la început, când eram în căutare de spaţiu.

În afară de asta mai activez la Liga Asociaţiilor Migranţilor din München MORGEN e.V., unde sunt în consiliul director. Mi se pare foarte important să creem astfel de structuri pentru migranţi.

 

 1. 4.       Cum vedeţi activitatea culturală a comunităţii româneşti? Cum se poate îmbunătăţii? Puteţi numi 2 evenimente culturale româneşti în Munchen la care aţi participat?

La München avem multe activităţi culturale româneşti. Cel mai important eveniment şi de mare anvergură îl reprezintă Zilele Culturii Româneşti, organizat de Ge-Fo-Rum e.V. în fiecare an cam din noiembrie până în decembrie. În cadrul acestui festival avem şi filme româneşti apărute recent. Acolo încerc să merg de fiecare dată. La consulat sunt mereu vernisaje şi alte evenimente culturale. La asociaţia Apoziţia se organizează regulat lecturi de carte, discuţii pe diverse teme.

SGRIM a prezentat  în decembrie 2016 basmul Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte la Festivalul Intercultural al Basmelor de la Biblioteca Gasteig, eveniment anual, la care vin in jur de 2000 de vizitatori. Tot SGRIM organizeaza Sărbătoarea Mărţişorului an de an. După cum vedeţi, e multă mişcare la München.

 

 1. 5.       Cum vedeţi tema migraţiei forţei de muncă în Bayern?

Despre tema asta am ţinut mai multe conferinţe. Sunt specialistă în migraţia românească datorită profesiei mele, am fost consilieră de migraţie, acum sunt consilieră juridică şi ofer consiliere de dreptul muncii şi social angajaţilor detaşaţi şi migranţilor, cu precădere românilor.

Migraţia, mă refer aici numai la cea a românilor, este, după experienţa mea, de două feluri: temporară/continuă, când migrează pentru perioade scurte de timp în căutare de lucru, fără intenţia precisă de a se stabili, şi permanentă, când doresc să se stabilească permanent în Germania. În primul caz motivaţia migraţiei o reprezintă factorii economici, sărăcia, lipsa locurilor de muncă în ţară, iar în al doilea caz avem de-a face cu o lipsă de încredere în sistemul politic românesc şi lipsa de perspectivă. Din păcate pentru România, emigraţia asta în masă nu s-a terminat, dimpotrivă.

Bavaria este atractivă, pentru că este un land bogat şi aici sunt multe locuri de muncă. Însă există o lege de integrare mai puţin prietenoasă cu migranţii. De aceea este important să ne implicăm în activitatea Migrationsbeirat din München şi să ne spunem dorinţele cu voce tare. În München 40% din populaţia oraşului are alte rădăcini decat cea germană!

 

 1. 6.       Cum găsiţi comunicarea între consulatul României şi Consiliul local?

Consulatul României la München are o comunicare pozitivă cu cei din administraţia locală. Asta o ştiu personal, pentru că am lucrat la un proiect al primăriei şi am văzut reacţiile pozitive. Am colaborat atunci foarte bine cu consulatul. Cu consilierii locali au contact în mod sigur şi prin proiectele susţinute de unii dintre ei, în special proiectele care se adresează românilor, cum e cel de la AWO, Schiller 25 sau Caritas. Consulatul se implică foarte mult, nici nu are cum altfel, pentru că la München vin anual circa 2000 de români şi, în evidenţa populaţiei, sunt peste 20 000 de români înregistraţi.

 

 1. 7.       În cazul în care veţi obţine un loc în Consiliul Consultativ de Migratie, cum vor putea cetăţenii să intre în contact cu dumneavoastră?

Informaţiile astea o sa fie, în mod sigur, pe site-ul MB. În plus, pentru alte probleme, eu sunt accesibilă pe adresa asociaţiei SGRIM şi în Facebook. Oamenii îmi scriu acolo foarte des.

 

Pozitia 229Istrate Tatiana (angajat – 57 ani )

– reprezinta Aktiv & Bunt – Aktive Bürgerinitiative München

– nu a putut fi contactată personal si nici nu am găsit informații suplimentare. Cei din formațiunea pe care o reprezintă mi-au spus că doamna Istrate dorește doar sa susțina lista formațiunii.

Pozitia 232Istrate Viorel ( angajat – 60 ani )

– reprezinta Aktiv & Bunt – Aktive Bürgerinitiative München

– nu a putut fi contactat personal si nici nu am găsit informații suplimentare. Cei din formațiunea pe care o reprezintă mi-au spus că doamnul Istrate dorește doar sa susțina lista formațiunii.

 

Pozitia 1919Penu Geanina ( mecanic – 38 ani )

– reprezintă Liberale Liste

– doamna Penu nu a raspuns la mesajele mele pana acum, iar pe pagina personală de facebook nu isi promovează candidatura la alegerile pentru Migrationsbeirat. Dar aici se pot găsi cateva informații despre candidature doamnei Penu: https://www.dieliberaleliste.de/kandidatinnen-der-liberalen-liste/.

Pe website-ul Liberale Liste nu exista programul asociatiei tradus in romaneste ( numai in bulgară, ucraineană, arabă, mongolă sau rusește ).

10.01.2017